Persinformatie
Ben je journalist, vlogger, of blogger en wil je meer informatie over Lumière?
In onderstaand overzicht hebben we beelden, documenten en veelgestelde vragen klaar gezet. Vergeet niet het copyright te vermelden van de beelden.
Downloads
Veelgestelde vragen
Over de initiatiefnemers van Lumière
De initiatiefnemers zijn Manhave en VORM, twee oer-Rotterdamse familiebedrijven met allebei meer dan 100 jaar geschiedenis. Manhave en VORM doen samen de ontwikkeling, realisatie en exploitatie. Dus met een duurzame visie voor de lange termijn.
Planning en fasering
Binnen het ontwerp is recent het Voorlopig Ontwerp (VO) afgerond. Op dit moment wordt begonnen met een Definitief Ontwerp (DO). Op basis van het Definitief Ontwerp wordt dit najaar, waarschijnlijk in september of oktober, de omgevingsvergunning aangevraagd. Tegelijkertijd wordt met de gemeente Rotterdam het bestemmingsplan gewijzigd.
Het concept achter Lumière
Lumière wordt een landingsplek binnen Rotterdam. Daarmee bedoelen we dat zowel voor Rotterdammers als voor mensen van buiten Rotterdam het een ontmoetingsplek wordt, een gemeenschap. Het wordt een anker in de binnenstad. Wanneer je vanuit Enschede naar Rotterdam verhuist voor je werk, of vanuit München naar Rotterdam, dan wil je op een plek wonen waar het gebeurt, waar het bruist. Waar je gelijkgestemden ontmoet en nieuwe vrienden maakt voordat je mogelijk je vleugels uitslaat naar andere plekken in de stad.
In Lumière vind je dat alles: je vindt een actieve woongemeenschap van 416 woningen met Rotterdammers, niet Rotterdammers en expats. Je vindt een high-end hotel, in combinatie met internationaal vermaarde horecagelegenheden. Er zijn high-end winkels, toffe horeca, maatschappelijke voorzieningen en bedrijfsruimten. Er zijn kantoren voor start-ups, scale-ups en multinationals. Het is een stad in een stad, waarin de verschillende werelden van de Rotterdamse binnenstad bij elkaar komen: wonen, werken, winkelen en verblijven.
De hoogte van Lumière
Lumière wordt ca. 200 meter hoog. De hoogte is geen doel op zich, maar een resultante van onze ambities. Wij willen verdichten en deze plek in de Rotterdamse binnenstad met een multifunctioneel en uitdagend programma activeren. Door het geringe grondoppervlak rest ons maar één keus: de hoogte in. Hierbij is het gebouw op zo’n manier ontworpen - met veel vertrappingen en buitenruimten - dat bezonning en een goed windklimaat op straat zoveel mogelijk gewaarborgd blijven. Zodat ook de straten rondom Lumière zeer aantrekkelijk worden.
De waarde van Lumière voor het gebied
Lumière ligt op het kruispunt van verschillende districten in de binnenstad: Het werken in het Central District, cultuur en uitgaan langs de Kruiskade en het Schouwburgplein en wonen en winkelen aan de Lijnbaan. Dit alles komt samen in Lumière, alwaar het programma omhooggetrokken wordt en resulteert in een iconisch volume.
Omdat Lumière op zulke belangrijke stedenbouwkundige assen ligt, is het complex goed zichtbaar vanuit verschillende hoeken: Lijnbaan, Weena, Kruiskade. Daarmee draagt Lumière bij aan de grootstedelijkheid van Rotterdam en weeft het verschillende stadsdelen visueel aan elkaar.
De kosten van de bouw
De realisatie gaat veel geld kosten. We kunnen niet ontkennen dat de bouwkosten extreem gestegen zijn en ook voor Lumière een uitdaging vormen.
Wij hebben echter veel vertrouwen in een goede afloop:
- Wij hebben onze maakpartners voor de verschillende onderdelen (fundatie, hoofddraagconstructie, gevel, installaties, enzovoorts) al vroeg aangehaakt en zijn met hen het ontwerp aan het optimaliseren zonder aan kwaliteit in te boeten. Dit zorgt voor veel efficiëntie;
- Wij hebben geen harde startdatum voor de bouw omdat de beleggers al aan boord zijn. Voor 2025 wordt er niet gebouwd i.v.m. bestaande huurcontracten en de vergunningsprocedure waarbij we rekening houden met bezwaartermijnen tot aan de Raad van State. Dit geeft flexibiliteit in het kiezen van een gunstig bouwmoment en de daaraan gekoppelde bouwprijzen. De ideaalplanning is overigens wel om in 2025 te beginnen;
- Doordat VORM en Manhave ervoor de lange termijn inzitten, kunnen wij andere keuzes maken dan andere ontwikkelaars. Een duurder gevelmateriaal levert bijvoorbeeld een lager rendement op in de ontwikkeling, maar kan een beter gebouw met lagere onderhoudskosten opleveren in de exploitatie. Deze manier van kijken naar de business case geeft meer flexibiliteit en in onze ogen een hogere eindkwaliteit.
Ontwerpvisie van de architect
Neem hiervoor contact op met KAAN Architecten – Vincent Panhuysen of Aldo Trim
Press@kaanarchitecten.com of lees het interview met KAAN op onze website.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema maar kan al snel een containerbegrip worden. Voor ons betekent duurzaamheid:
- Een gebouw neerzetten dat de tand des tijds overleeft en over 200 jaar nog steeds goed functioneert. We kiezen materialen die mooi oud worden, maar ontwerpen het gebouw ook dusdanig dat ruimtes makkelijk van functie te veranderen zijn. Zo hebben de woningen en de hotelruimtes dezelfde verdiepingshoogte (netto 2,85 meter), waardoor deze te allen tijde 1-op-1 uit te wisselen zijn. Daarnaast blijft het hele gebouw in de exploitatie bij twee families die er voor de langere termijn in zitten. Daarmee voorkomen we gedeeld eigendom over vele verschillende eigenaren wat flexibiliteit naar de toekomst zou kunnen verhinderen en kan het gebouw dus in de toekomst makkelijk andere functies aannemen als de markt daarom vraagt;
- Energetische duurzaamheid is ook zeer belangrijk: Lumière takt aan op een WKO (warmte-koude systeem) waarmee het gebouw op een duurzame manier voorzien wordt van warmte in de winter en koude in de zomer. We kijken waar we daar waar mogelijk pv-panelen kunnen toepassen, al is dit gezien het geringe dakoppervlak in relatie tot de totaaloppervlakte bij hoogbouw erg uitdagend;
- Wat materialen betreft, kijken we of de materialen met een grote CO2-voetafdruk (zoals beton) CO2-neutraal of zelfs CO2-positief kunnen produceren. Er komen allerlei technieken op de markt die interessant kunnen zijn voor Lumière. Omdat we nog 3 jaar hebben tot start bouw kunnen we baanbrekende innovaties op het gebied van duurzaamheid meenemen, mits deze financieel haalbaar en te integreren zijn in het project;
- Vergroening, waterberging en hittestress zijn vitaal voor de stad van de toekomst. We maken veel groen dakoppervlak in combinatie met waterberging. We kijken of het regenwater opgeslagen en hergebruikt kan worden en proberen met het vele dakgroen de biodiversiteit op deze plek te stimuleren en hittestress tijdens warme zomermaanden te reduceren. LOLA Landscape Architects heeft daarvoor een uitgekiend landschapsontwerp gemaakt dat deze betonnen jungle omtovert tot een ecologische hotspot.
Materiaalgebruik
De hoofddraagconstructie bestaat met name uit beton en staal. Dit is noodzakelijk om een gebouw de benodigde stijfheid en sterkte mee te geven om tot 200 meter te kunnen bouwen. Voor de gevel vinden er nog studies plaats naar de exacte materialisatie. Dit zal aan het einde van het Definitief Ontwerp, bij de indiening van de omgevingsvergunning bekend zijn. Dit moet ook o.a. met Welstand afgestemd worden. KAAN onderzoekt op dit moment een gevel van keramiek en van microbeton, met glazen balustrades en een achtergevel van geanodiseerde aluminiumplaten.
Het programma van Lumière
Woonprogramma
We maken in totaal 416 woningen, waarvan minimaal 30% middenhuur. Alle 416 woningen zitten in de verhuur, dit geeft flexibiliteit naar de toekomst mocht er op de lange termijn toch een verandering van vraag uit de markt zijn. De meeste woningen zijn 2- of 3-kamerwoningen, omdat daar het grootste deel van de marktvraag zit. We maken wel een kleiner deel topsegment met appartementen met 3 of meer slaapkamers. Ook daar is vraag naar in het Rotterdam van de toekomst, zij het met mate.
Er worden op de Lumière-locatie geen sociale huurwoningen gemaakt. In het centrum van Rotterdam en de omliggende wijken zoals het Oude Westen is het percentage sociale huurwoningen al relatief hoog. Het is met name het middensegment dat op deze plek sterk ondervertegenwoordigd is.
Soort voorzieningen
Alle woningen kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten. Op 200 meter hoogte is rondom de installatiekern een schil gerealiseerd met gemeenschappelijke voorzieningen voor de woninghuurders. Hier vinden zij o.a. werkplekken in een wintertuin met uitzicht over stad (voor thuiswerkers), logeervertrekken voor familie en vrienden die over willen blijven en een grote leefkeuken, die zij kunnen afhuren wanneer ze een borrel willen geven. Om deze ruimten heen ligt nog een buitendakterras met fenomenaal uitzicht over de stad.
Op de begane grond vinden huurders verschillende voorzieningen. Naast een goed bereikbare fietsenstalling, is er in het atrium een conciërge die pakketjes aanneemt, eten dat wordt thuisbezorgd in een warmhoudkast zet, enzovoorts. Het serviceniveau van de appartementen is zeer hoog.
Hotel
De hotelpartij is nog niet bekend. Er worden gesprekken gevoerd met verschillende hotelpartijen. Het segment dat interessant is voor deze plek is het upper-upscale segment. Dit is vergelijkbaar met het NHOW hotel of het Bruno Roommate hotel op de Wilhelminapier. Lumière wil daarin nog iets verder gaan: wij willen een uniek upper-upscale hotel met eigen signaturen dat echt waarde toevoegt aan deze plek. Dit hotel wordt gerealiseerd in combinatie met een wellness en fitness op hoogte, een hotelbar op 40 meter hoogte, een high-end restaurant op de 2e en 3e verdieping op de hoek Kruiskade-Lijnbaan en een Grand-Café Lobby op de begane grond. Het hotel krijgt ca. 180 kamers.
Daarnaast kijken we of het hotel services kan verlenen voor woninghuurders die daar behoefte aan hebben. Croissant en jus d’orange op zondagochtend die aan je voordeur bezorgd worden door het hotel? Dat moet mogelijk zijn. Gebruik maken van de wellness van het hotel? Ook dit is mogelijk tegen een kleine vergoeding. Hiermee willen we de woninghuurders een extra service geven.
Retail
Langs de Kruiskade en Lijnbaan en mogelijk langs de Karel Doormanstraat komt ruimte voor high-end retail en horeca. Deze bevindt zich op -1, de begane grond en de eerste verdieping. De retail wordt bijzonder high-end, in navolging van de high-end retail die al in City House zit en momenteel bij The Lobby gerealiseerd wordt. Met het nieuwe high-end shopping district gaat Rotterdam steden als Amsterdam en Antwerpen achterna.
Maatschappelijke voorzieningen en kantoren
Er komen maatschappelijke voorzieningen en bedrijfsruimten in Lumière. Bij zo’n grote ontwikkeling is het belangrijk om ook functies te realiseren die minder huur kunnen betalen, maar ook broodnodig zijn in het stadscentrum. We kijken naar een medisch centrum en bijvoorbeeld een huis van de wijk met debatzaal. Ook een fitness of een yogastudio is een interessante functie waar we mogelijkheden voor zien.
Verhuurmogelijkheden
Wij zijn in gesprek met verschillende makelaars voor de verhuur. Concrete huurders zijn er nog niet, omdat retailhuurders, kantoorhuurders en woninghuurders pas arriveren als het gebouw er reeds staat. Wel zijn we in gesprek met hotelpartijen om het hotelconcept verder vorm te geven. Voor de start van de realisatie zal er een contract gesloten worden met een hotelpartij.
Het bouwproces
De exacte bouwmethodiek moet nog verder onderzocht worden. Hierover zal later meer informatie komen. Onze nummer 1 prioriteit tijdens de bouw is het zoveel mogelijk voorkomen van overlast. Maar we moeten ook eerlijk zijn: waar gebouwd wordt kan men overlast ervaren. Samen met de omgeving en de gemeente gaan we kijken hoe we de realisatie zo goed mogelijk kunnen organiseren.
Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar realisatie d.m.v. een hijsloods. Dit is hetzelfde bouwprincipe als is toegepast bij de Zalmhaventoren. Een voordeel van dit bouwprincipe zou kunnen zijn dat je met 1 verdieping per week kan doorbouwen, zelfs tijdens regenachtige en stormachtige dagen. Daarnaast werken de bouwvakkers onder een overkapping, wat veel overlast voorkomt. En het is een relatief schone manier van bouwen, doordat er veel gewerkt wordt met prefab-elementen, die op venstertijden geleverd worden waarbij de vrachtauto’s daarna ook direct weer weg zijn.
Feiten en cijfers
Hoogte: ca. 200 meter
Hotel: ca. 10.000 m2 ca. 180 kamers
Woningen: ca. 416 woningen (40% midden huur, 60% vrije sector)
42 m2 tot 113 m2 GO
Netto plafondhoogte ca. 2,85 m
Alle woningen hebben een ruim balkon, variërend van 9 tot 35 m2