Lumière - Baken van licht en ruimte

Nieuw ontwerp voor de Lumière Toren

Nieuwe Lumière Toren in Rotterdam
Alle updates
12 september 2023

Nieuw ontwerp voor de Lumière Toren

Manhave en VORM hebben het nieuwe ontwerp gepresenteerd van de Lumière Toren in de binnenstad van Rotterdam. Het ambitieuze nieuwbouwproject op de plek van de voormalige Lumière bioscoop zal nu een hoogte bereiken van 155 meter, in plaats van de oorspronkelijke 200 meter uit het eerdere ontwerp van december 2020. Het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau KAAN is aangepast ten behoeve van het waarborgen van een goed windklimaat in de directe omgeving. Lumière krijgt een belangrijke rol in de verlevendigen van het Rotterdamse centrumgebied met ruimte voor circa 265 huurappartementen, een high-end hotel met circa 150 kamers, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, luxe winkels en horeca.

Lumière Passage Rotterdam binnenplaats richting de Karel Doormanstraat
Lumière Passage richting de Karel Doormansstraat
Winkelen in de Lumière Passage richting de Karel Doormansstraat
Winkelen in de Lumière Passage richting de Karel Doormansstraat
Lumière Passage Rotterdam
Lumière Passage richting De Lijnbaan

Het programma van LumièreDe Lumière Passage wordt een nieuwe bestemming op zich. Het straatje komt als een verborgen parel te liggen tussen het City House en de voet van de Lumière Toren. De passage verbindt de Lijnbaan met de Karel Doormanstraat en de Kruiskade. Het wordt een bijzondere, inspirerende plek met een artistieke mix van voorzieningen, winkels en kunst. Ook is er veel groen. Beneden op straat staan bomen en op de diverse daken liggen plantsoenen en tuinen van LOLA Landscape Architects. Alles is gericht op het bieden van een intiem en aangenaam verblijf.

Entree Lumière Toren Rotterdam aan de Lijnbaan naar het Atrium en de Lumière Pasage
Entree Lumière Toren aan de Lijnbaan naar het Atrium en de Lumière Passage
Entree Lumière Toren Kruiskade
Entree Lumière Passage aan de Kruiskade
Entree Lumière PassageRotterdam aan de Karel Doormanstraat
Entree Lumière Passage aan de Karel Doormanstraat

De circa 265 huurwoningen van tussen de 50 en 130 m2 zijn in het bovenste deel van de toren geprogrammeerd. De appartementen zijn zeer licht vanwege de plafondhoogte van circa 2,75 m en het vele glas rondom. Alle appartementen beschikken over een eigen loggia en hebben een waanzinnig uitzicht over de stad.

Het high-end hotel en de kantoor- en bedrijfsruimtes bevinden zich lager in de toren en in het middengebied. Het hotel beschikt over circa 150 kamers en een luxe restaurant op de 2e en 3e verdieping met dakterras met mooi uitzicht over de Lijnbaan. Daarnaast voorziet het hotel in een beautyspa en fitness. Voor de kantoren met BREEAM en WELL-label richten we ons op lokale en internationale helden.

Lumière Toren Rotterdam  hoek Kruiskade en Lijnbaan
Lumière Toren hoek Kruiskade en Lijnbaan

Begane grond

De begane grond wordt levendig met lichte en hoge plinten, die voor bezoekers overal actief zijn. Dat is vrij uniek omdat er nergens gesloten geveldelen of in- en uitgangspunten voor afval en logistiek zichtbaar zijn. Dat is opgelost in een overdekte expeditiestraat die aan het zicht onttrokken is.

Aan de Lijnbaan, de Kruiskade én in de Lumière Passage is in het nieuwe plan ruimte voor high-end retail, een grand-café en bedrijfsruimten. Aan de Karel Doormanstraat is ook publiek programma voorzien. Dit programma kan zowel retail, horeca, als een maatschappelijke functie zijn.

De Kroon van de Lumière Toren
De Kroon van de Lumière Toren op 150 meter hoogte

De kroon

Het ontwerp van Lumière is geïnspireerd op de tijdloze kwaliteiten van de hoogbouw uit begin 20e eeuw in New York, zoals het Rockefeller Center. Wat opvalt bij deze hoogbouw is de fraaie kroon waarmee de top van het gebouw wordt afgerond. De kroon van Lumière is ontworpen als een glazen blok en wordt in de avonduren een lampion in de stad en herbergt een aantal bijzondere functies voor de bewoners van Lumière, zoals een filmzaal met circa 40 stoelen, een gemeenschappelijke keuken en werkplekken in een prachtige overdekte daktuin.

Nieuwe Lumiere Toren in Rotterdam hoek Kruiskade en Lijnbaan
Vogelvlucht van de Lumière Toren hoek Kruiskade en Lijnbaan
Nieuwe Lumière Toren in Rotterdam
Vogelvlucht van de Lumière Toren

Internationale allure

Lumière wordt een bijzondere bestemming met internationale allure. Dit project is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een uiting van onze toewijding aan duurzame stedelijke ontwikkeling, waarbij verschillende functies gecombineerd worden tot een verticale stad. Met een hoogte van 155 meter zal deze wolkenkrabber niet alleen dienen als een modern icoon voor wonen, werken, winkelen en verblijven, maar ook als een symbool van vooruitgang en innovatie. Hier komen Rotterdammers en mensen van buiten de stad samen.

Monumentale inpassing in de stad

Lumière sluit aan op het Rijksmonument Lijnbaanensemble, het symbool van de Rotterdamse wederopbouw en de hogere bebouwing en nieuwbouw rondom het Weena, het Hofplein en het Rotterdam Central District. Deze ontwikkeling is daarom een kans om de verbinding tussen de verschillende stadsgebieden te versterken.